Visby Missionsförsamling

Församlingsblad

Senaste (pdf)

2015 nr 2 okt-nov
2015 dec - 2016 jan
2016 feb - mar
2016 apr - jun
2016 jul - sep
2016 okt- nov
2016 dec- 2017 jan
2017 feb- mar
2017 apr - maj
2017 juni - augusti
2017 sep - okt
2017 nov - dec
2018 jan - mar
2018 apr- maj
2018 juni - augusti
2018 september - oktober
2018 november - december
2019 januari - mars
2019 april - maj
2019 juni - augusti
2019 september - oktober
2019 november - december
2020 januari - februari
2020 mars - maj

2019 april - maj

Välkomna till 30-årsjubileum i Tjelvarkyrkan 25 - 26 maj!

Tänk att det gått 30 år sedan Visby Missionsförsamling invigde nya kyrkan! Namnet var först Missionskyrkan som sedan blev Tjelvarkyrkan. De som var med då minns den entusiasm som blev påtaglig när alla formaliteter var klara och alla fick delta med praktiskt arbete av olika slag. På våren 1988 fick församlingen tillträde till tomten/fastigheten. Det första församlingen tog sig an var att riva de hus och växthus som fanns. En del av materialet sparades och kom senare till användning. Första spadtaget togs med många närvarande. Den yngsta och den äldsta medlemmen fick hålla i spaden. Många gav löften om att offra pengar för att kunna klara bygget, vilket sedan infriades. Mer om hela projektet kommer finnas med under jubileumshelgen 25-26 maj.

Vi minns tillbaka men vill framför allt blicka framåt. Vi har en ändamålsenlig kyrka och god gemenskap som längtar efter en liknande entusiasm som den under kyrkbygget. Alla som vill, kan och orkar är varmt välkomna att delta i församlingens mångfaldiga arbete med och för människor med olika behov och i olika faser av livet. Det är så många människor som kommer till kyrkan under veckans olika dagar. Tillsammans skapar vi framtiden i och med vår kyrka och gemenskapen!

Jubileumsfestkväll Lördagen 25 maj kl. 18 firar vi med en stor fest. Vi varvar glada tillbakablickar med hoppfulla framtidsdrömmar, njuter av glad musik och äter god middag följt av efterrätt. En fri mikrofon finns för de som vill berätta eller säga något. Festen avslutas med en andakt. Den stora festkvällen kostar 150 kr/vuxna och 75 kr/barn som betalas på festen. Välkommen att anmäla dig innan 19 maj till Ingvar Björkqvist på ingvarbj@telia.com eller 0498-21 45 33.

Jubileumsgudstjänst Söndagen 26 maj kl. 10 firar vi stor jubileumsgudstjänst med tacksamhet över Guds välsignelse och uppdraget vi fått även för framtiden. I gudstjänsten medverkar många med sång, musik, ord m.m. Efteråt serveras en smarrig tårtbuffé.

Alla är varmt välkomna!
Jubileumskommittén
Bernt Björkqvist, Ingvar Björkqvist, Anna Ljung & Karin Thysell

Varmt välkommen till gemenskapen i Tjelvarkyrkan! (september 2018)

Välkommen med på gudstjänster, andakter, bibelsamtal, fikastunder med eller utan handarbete eller hantverk, luncher med samtal, musiklekis Bim Bom Bam, barnkören Strözzel, Tjelvarkören, konserter, föreläsningar och mycket annat. Eftersom denna mångfald av samlingar berikas av många människor fortsätter vi att mötas i dessa. Har du inte varit med tidigare är du varmt välkommen att börja. Församlingen vill vara en gemenskap där alla får vara med och vara sig själva. Sedan höstterminens start har glädjande nog Montessori Friskola Gotland sin musikverksamhet i Tjelvarkyrkan ett par halvdagar i veckan. En söndagskväll i september får vi njuta av en piano- och orgelkonsert med Niclas Gustafsson och en söndagskväll i oktober får vi en intressant föreläsning om pilgrimsvandring med Elisabeth Lindgren, Equmeniakyrkan nationellt.

Här når du mig
På måndag och tisdag förmiddag kommer jag vanligtvis att sitta och arbeta i kyrkan. Här i mitt arbetsrum finns fåtöljer så du är välkommen att titta förbi. Även på torsdagar är jag här och då i de olika samlingarna. Eftersom jag sedan tio år även arbetar som sjukhuspastor kommer jag under detta läsår att gå sjukhuskyrkans sista utbildning inom själavård bland sjuka. Sedan en tid har jag för arbetet ett nytt mobiltelefonnummer och en ny mailadress, se nedan och på baksidan. Välkommen att höra av dig!

Gud välsigne dig!
Anna Ljung, pastor & församlingsföreståndare
Mobil: 0722-339808
Mail: anna.ljung@equmeniakyrkan.nu

Sommaren är här! (juni 2018)

Och med den, sommarens rytm i församlingens liv och arbete. Våra veckosamlingar vilar. Vi firar gudstjänster i Tjelvarkyrkan och tar del av gudstjänster i andra kyrkor såsom i vår systerförsamling Vårdklockans kyrka, på Equmeniakyrkan Gotlands sommargård Snäckan och i andra gemensamma sammanhang. På Snäckan firar vi konfirmationshögtid 1 juli och Gotlandskonferensen 13 - 15 juli. Snäckan erbjuder även andra gudstjänster, musikkvällar och en mångfald av sommaraktiviteter. Under Almedalsveckan erbjuder vi tillsammans med Equmeniakyrkan nationellt, Bilda och Diakonia seminarier, föreläsningar, musikkvällar, gudstjänster m.m. i Vårdklockans kyrka. Tjelvarkyrkan får under sommaren vara ett vilsamt boende för många av våra kära hyresgäster som vi hoppas känner sig som hemma. Välkomna att vara med i den rikedom av gudstjänster och andra mötesplatser som Visby Missionsförsamling erbjuder i Tjelvarkyrkan och tillsammans med våra vänner inom Equmeniakyrkan på andra gemensamma platser på Gotland i sommar.
Varmt välkomna, känn er som hemma och glad sommar!
Anna Ljung, pastor

Livet vänder - från död till liv (april 2018)

Vi inleder denna period med att fira påsken.
Då döden övergår till nytt liv.
Då livet segrar över ondskans makt.
Då förtryck och förnedring faller och befrielse och upprättelse blir segern.
Då det fördolda kommer fram och sanningen gör oss fria.
Då det frusna tinar i ljusets värme.
Då rädslan och ångesten lägger sig för att en helt ny lovsång ska sjungas.
Då ensamhet ersätts med gemenskap.
Då död övergår till liv, och liv i överflöd.
Då Jesus dog för dig.
För att du ska leva.
Vi inbjuds ständigt att vara med och ta emot påskens glädje.
Ta emot den som vår näring.
Ta emot ny kraft eftersom alla goda krafter behövs.
Ta emot värmen då knoppar brister.
Ta emot för att värma frusna hjärtan.
Ta emot för att påskens budskap är till hela mänskligheten.
Ta emot när livet vänder i hela skapelsen.
Livet vänder och du är inbjuden att vara med som hedersgäst och medskapare.
För Jesus dog för dig.
För att du ska leva.
Pastor Anna Ljung

Välkommen till gamla och nya mötesplatser!(januari 2018)

Vi har fått börja ytterligare ett år! Ett år då vi som församling och kyrka får vara en mötesplats och gemenskap där alla är varmt välkomna! Vi välkomnar alla i ljuset av att Gud välkomnar alla.
Under årets andra månad har vi förmånen att ha Lars Stenman och Börge Rings utställning Hoppet – Tio målningar & tio texter i Tjelvarkyrkan. Lars och Börge medverkar i gudstjänsten 4 februari då utställningen invigs. Ett urval målningar och texter kommer finnas med i gudstjänsterna som en röd tråd i en predikoserie.
Kyrkan är öppen dagtid och du är alltid välkommen! Varje onsdag eftermiddag är det Onsdagsträff, symöte med fika. Varje torsdag förmiddag har vi en speciell stund för samtal och fika; Öppen Kyrka. Varmt välkommen runt fikaborden!
Vi fortsätter med de uppskattade Bibelsamtalen på torsdag förmiddagar. Snart har vi läs ut Markusevangeliet och boken Markus runt på 90 dagar och fortsätter med ny läsning. Välkommen att vara med i dessa livsnära samtal!
Tjelvarkyrkan välkomnar denna vinter till en ny musikalisk och social mötesplats. Tre måndageftermiddagar möts vi för Allsång & Fika. Vi sjunger tillsammans en mångfald av sånger och fikar gott. Vill du vara med och föreslå sånger, läsa en dikt eller berätta något är du varmt välkommen!
Även i vinter bjuder vi in till Kvinnofrukost, denna gång om frågor som väcks utifrån metoo. Senaste frukosten var vi ett 60-tal kvinnor, kanske blir vi lika många eller flera denna gång. Alla flickor, tjejer, damer, tanter är välkomna. Vi hoppas att männen ber för oss.
Senaste året har några personer träffats för att äta lunch och samtala om personlig sorg. Eftersom vi senast var för många för restaurangen kommer luncherna vara i Tjelvarkyrkan framöver. Nästa Lunch med samtal om sorg blir i januari och kommer sedan planeras in utifrån de som kommer. Alla som på ett eller annat sätt vi samtala om sorg är välkomna.
Tjelvarkören fortsätter att öva men numera på onsdagskvällar. Glädjande nog kommer kören medverka i en gudstjänst varje månad. Längtar du efter att sjunga i kör är du mer än välkommen!
Vår populära Musiklekis Bim Bom Bam har ökat och även Barnkören Strözzel växer. Har du barn eller barnbarn och tycker om att sjunga och träffa andra; välkommen till Bim Bom Bam! Har du börjat skolan och gillar att sjunga, då är Strözzel en fantastisk kör och rolig gemenskap!
Den Ekumeniska böneveckan firas i januari då vi tillsammans med stadens andra kyrkor och vårt gemensamma kristna bokcafé Porten välkomnar till olika samlingar utifrån bönens möjlighet i gemenskaper.
I mars tillsammansgudstjänst med nattvard medverkar Petter Jakobsson, utbildnings- & ombundshandläggare på Diakonia. Diakonia är vår biståndsorganisation med parollen; människor som förändrar världen.
Du är viktig! Du är med och förändrar världen! Välkommen att var med i Tjelvarkyrkans många olika samlingar så kan vi tillsammans förändra världen; både vår gemensamma värld och var och ens värld.

Guds välsignelse!

Församlingspastor Anna Ljung

Tillbakablickar och framåtblickar (november 2017)

Vi har glädjen att se tillbaka på en fin höststart och framåt på allhelgonahelgen och advent som öppnar dörren till julen. Här är några tillbakablickar följt av framåtblickar.
Musiklekis Bim Bom Bam har så många barn och föräldrar att vi behöver använda ett större rum i kyrkan. Sångfåglarna i Strözzel gav oss glada sånger i gudstjänsten som var bön- och offerdag för ungdomsföreningen equmenia.
Pastor och församlingsutvecklare Sara Mellergård ledde oss i ett gott samtal om vår församling en septemberkväll. En kväll i november möts vi utifrån samtalet och andra frågor. Sara kommer att följa oss en tid framöver vilket känns spännande och bra.
Till kvinnofrukosten kom det fler än vi vågat tro och vi behövde ordna mer mat. Inger Andersson, lantbrukare i Eke, berättade personligt om hur hon hanterar den svåra förlusten hemma på gården. En söndagskväll fick vi njuta av toner och sånger av bandet El Groupo. Många hade hjälpt till att laga mat så att en mångfald av smakrika grytor kunde servera de många som kom.
Det är även många som deltar i bibelsamtalen utifrån Markusevangeliet med möjlighet att stanna kvar och fika på öppen kyrka. Ibland är vi bara ett par stycke på öppen kyrkan, ibland så många som tretton. Även onsdagsträffen är en öppen mötesplats för samtal och fika.
Vårt gudstjänstliv berikas av en mångfald av både medverkande och gudstjänstfirande. På många sätt är gudstjänsten församlingens grundpelare vilket många ger uttryck för. Under november finns möjligheten att lyssna till olika predikanter som besöker vårt gudstjänstliv då jag har en semestermånad.
I slutet av november inbjuder syföreningen till julförsäljning och auktion. Första advent firar vi tillsammansgudstjänst med vår systerförsamling Vårdklockans församling. Gotlands Blandade Blåsare ger oss även detta år en adventskonsert. Så hoppas vi få möta Lucia med hjälp av Strözzel.
På julaftons förmiddag är vi välkomna till Vårdklockans kyrka. Tjelvarkyrkan inbjuder till julotta på juldagen och missionsgudstjänst på annandag jul. I julgudstjänsterna får vi liksom under hela advent hjälp med sånger av Tjelvarkören och olika personer och glädjen att tillsammans sjunga sångerna om hur Gud blev människa.
Varmt välkommen till kyrkans både små och stora samlingarna! Där två eller tre är samlade är Gud också med.

Församlingspastor Anna Ljung

Hösten inbjuder (september 2017)

Hösten inbjuder till en mångfald av mötesplatser, både i gamla och nya former. Här är några axplock.

Gudstjänster
Vi firar oftast gudstjänst kl. 11 i Tjelvarkyrkan eller i Vårdklockan. Söndagen 1 oktober kl. 18 firar vi kvällsgudstjänst med nattvard i ljuset av Jesus och Markusevangeliet.

Bibelsamtal utifrån Markusevangeliet
Equmeniakyrkan över hela Sverige har inlett ett s.k. Markusår och vi följer med. På torsdagar kl. 9 – med start 21 september - möts vi för samtal utifrån Markusevangeliet. Vi fördjupar oss i Markus berättelse om Jesus. Vi speglar våra liv i berättelserna och samtalar. Samtalet får gärna fortsätta runt Öppen Kyrkas fikabord.

Öppen Kyrka
Varje tisdag och torsdag kl. 10-12 finns fika och möjlighet att samtala, dela tankar, diskutera ett ämne eller bara småprata.

Onsdagsträffen
Syförenings damer har berikat församlingens liv och arbete under generationer. Nu träffas syföreningen på onsdag eftermiddag kl. 14 och är öppen även för män. Och man behöver inte sy för att vara med. Som alltid finns det fika.

Arbete utomhus
Varannan onsdagsförmiddag möts en grupp för att arbeta med vår kyrka och trädgård och självklart också fika. Kom om du är händig eller bara vill umgås.

Samtals- & bönerum
Ett enkelt nyinrett rum finns öppet för enskilda samtal, stillhet, ljuständning och bön. Vill du ha ett personligt samtal och att jag ber för dig, kan vi mötas där. Du kan självklart sitta i rummet ensam eller med någon annan du känner dig bekväm med.

Kvinnofrukost Vi alla möter olika utmaningar, svårigheter och förluster i livet. På kvinnofrukosten lördag 23 september kl. 9:30 berättar Inger Andersson, lantbrukare i Eke, om dödsolyckan på gården och hur hon trots allt hittat ett sätta att överleva. Inga mirakelmetoder utan personligt och kämpande.

Internationell afton
Med sång, musik och mat från olika länder fira vi våra likheter och olikheter i vår internationella afton söndagen 15 oktober kl. 17. Vi samlar även in pengar till vår systerförsamling Impfondo i Kongo. Alla som vill vara med och planera träffas onsdag 13 september kl. 16.

Församlingskväll om församlingsutveckling
Som församling har vi alltid förändrats och utvecklats. Nu ställer vi oss frågan hur vi vill utvecklas och vara just nu och framöver. Med hjälp av pastor och församlingsutvecklare Sara Mellergård får vi hjälp att se församlingens styrkor och även våga benämna det vi önskar vore annorlunda. Torsdag 14 september kl. 18 kommer Sara och leder ett öppet samtal då även enkel mat serveras. Sara kommer att följa oss som församling under en period.

Tjelvarkören, Strözzel & Musiklekis Bim Bom Bam
Våra sång- och musikverksamheter lever vidare. Vill du - eller vet du någon som vill – vara med i något av dessa musiksammanhang finns det alltid plats.

Har du en gåva, tanke, idé?
Som församling erbjuder vi varandra möjligheten att både ge och ta emot på många olika sätt. Vi behöver varandra och alla har något att bidra med, om man vill. Upplever du att du har en speciell gåva, tanke, idé? Jag lyssnar gärna på dig och försöker hitta ett sätt att ge dig möjligheten att bidra med det du känner att du vill.

Pastor Anna Ljung

Efter vintern (juni 2017)

Efter vintern kom våren och nu är sommaren här! Vi har mycket att vara tacksamma över och att se fram emot. Här är några axplock.

Välbesökta kvinnofrukostar
Sedan i höstas har vi haft tre välbesökta kvinnofrukostar. Vi har börjat med att äta en lyxig frukost innan vi lyssnat på en speciellt inbjuden gäst som berättat något personligt. Vi har blivit berörda dels av att så många olika kvinnor kommit, dels av vad gästen berättat. I höst fortsätter vi med kvinnofrukostarna. Vi är tacksamma till alla män som stöttar, inte minst genom att be för samlingarna.

Fem olika konserter i maj
Under maj månad fick vi glädjen att njuta av fem fantastiska och olika konserter och musikföreställningar. Till Gotlands Blandade Blåsares svängiga vårkonsert kom en trogen och bred publik. Tjelvarkören varvade mjuka sånger och vackra dikter på sin stämningsfulla vårkonsert. När Strözzel hade sin terminsavslutning njöt vi av en grupp glada små sångfåglar med stolta och tacksamma föräldrar i bänkarna. Taket var härligt nog nära att lyfta när Envikens Gospelkör sjöng inspirerade av Elvis Presley. Efter att Emma Jansson arbetat intensivt med texter och sångval framförde hon för första gången sin personliga och berörande musikföreställning med hjälp av Vårdklockans kör och tre musiker. Vid flera av dessa tillfällen var kyrkan fullsatt och vi fick bära in extra stolar.

Sommar i Tjelvarkyrkan
Under maj-augusti firar vi gudstjänsterna i Tjelvarkyrkan kl. 10. Församlingen får möjligheten att lyssna på olika predikanter och sångare. Då vi inte har gudstjänst i vår kyrka hänvisar vi till Vårdklockans kyrka, Snäckan och Gustavs.

Almedalsveckan
Under veckan har Equmeniakyrkan nationellt spännande och livgivande samlingar i Vårdklockans kyrka. Församlingen söker volontärer som vill hjälpa till med praktiska uppgifter under veckan. På Almedalsveckans sista dag firas en avslutande gudstjänst i Vårdklockans kyrka.

Gotlandskonferensen
Snäckan är återigen platsen för vår stora gemensamma konferens som erbjuder gudstjänster, seminarier, konsert, grillafton, beachvolleyturnering, barnmöten m.m. Hela sommaren erbjuder Snäckan och Gustavs fantastiska sång- och musikkvällar, gudstjänster och även buskul, en aktivitetseftermiddag för barn. Programmet finns här på näst sista sidan.

Konfa & läsa mera på Snäckan
Till årets konfaläger kommer 17 ungdomar och läsa mera lägret berikas av 12. Alla vi tjänstgörande pastorer och ungdomsledare inom Equmeniakyrkan Gotland finns på Snäckan under lägerveckorna. Konfirmationshögtiden firas 2 juli kl. 11 och är en av våra största gemensamma gudstjänster.

Tjelvarkören, Strözzel & Musiklekis Bim Bom Bam - höststarter
Efter en uppskattad tid som ledare för Tjelvarkören har Sara Boström lämnat över ledningen till Åke Strömbom. Kören vilar under sommaren men börjar igen den 5 september och övar varje tisdag kl. 18:30. Samma dag men kl. 16 börjar Strözzel och dagen efter kl. 9:30 börjar musiklekis Bim Bom Bam, både med Sara Boström som ledare.

Vill du - eller vet du någon som vill – vara med i något av dessa musiksammanhang; varmt välkommen!

Öppen kyrka
Som församling vill vi vara en välkomnande och öppen gemenskap. Viljan har fått nytt uttryck genom möjligheten att komma och fika och prata en stund på tisdagar och torsdagar. Ibland har sofforna och stolarna inte räck till, ibland har vi bara varit några. Vi som varit värdar har upplevt att öppen kyrka fyller en stor funktion för både nya besökare och församlingsmedlemmar. Det hela gör att vi fortsätter med öppen kyrka tisdagar och torsdagar kl. 10-12 med start 5 september efter sommarens uppehåll.

Har du en gåva, tanke, idé?
Som församling erbjuder vi varandra möjligheten att både ge och ta emot på många olika sätt. Vi behöver varandra och alla har något att bidra med, om man vill. Upplever du att du har en speciell gåva, tanke, idé? Jag lyssnar gärna på dig och försöker hitta ett sätt att ge dig möjligheten att bidra med det du känner att du vill.

Pastor Anna Ljung

Att fira och bejaka livet (april 2017)

Det otroliga blev troligt!
Natten ljusnade och blev dag.
Döden vände om och övergick i liv.
Livet vann!
En helt ny möjlighet öppnades för allt skapat!
För dig, mig och hela världen.
En gång för alla dog och uppstod Jesus.
Denna verklighet har firats genom århundraden, på olika språk och i olika kulturer.
Att livet vann firar vi varje dag.
Och speciellt fokuserat under påsken.
Vi följer påskens drama med gudstjänster i Tjelvarkyrkan och i vår systerförsamling Vårdklockan.
Vi fortsätter firandet med bland annat fem livsbejakande konserter i Tjelvarkyrkan under tiden som blommorna slår ut i maj.
Varmt välkommen att vara med i lite eller allt!
Både direkt närvarande och/eller i bön och omtanke!
Varmt välkommen att fira livet och bejaka dess välsignelse!

Anna Ljung,
Församlingsföreståndare & pastor

Välkommen till Tjelvarkyrkan! (februari 2017)

Välkommen du som…

är här för första gången
kommer lite då och då
redan är en tydlig del av församlingens liv och arbete

har en nyfunnen tro
har en tro sedan långt tillbaka

har frågor som söker svar
har hittat svar du vill berätta om

är osäkert och rädd
är trygg och väl rotad

letar efter din väg i livet
har sökt och hittat din väg

vill prata om det viktigaste i ditt liv
vill och kan lyssna på andra
vill få ta emot
vill få ge

har idéer du vill förverkliga
vill hjälpa till med det du kan, vill och längtar efter

vill vara aktiv och umgås
vill prata och fika

bara vill vila och söka ro
bara vill tända ett ljus i tystnad

Välkommen till Tjelvarkyrkan!Anna Ljung, pastor

Den som kommer i ögonhöjd (december 2016)

Valet var självklart. Jag ville komma i ögonhöjd. Annars försvann poängen och jag riskerade att missa målet. Jag ville att de skulle kunna känna igen mig. Det skulle vara enkelt och jordnära. Det skulle vara ett från min samhällsklass.
Och jag ville göra som mamma; rida in på en åsna. Hon valde ju en åsna när hon och pappa reste hemifrån och hela vägen till Betlehem. Nu var det min tur att rida in på samma sorts djur. De två lärjungarna hade hittat åsnestoet och hennes föl. Det blev alltså en hona, ett kvinnligt djur, dessutom en mamma. En djurmamma som hela tiden hade sitt barn med sig.
I bästa fall skulle någon av mammorna, människorna, kunna spegla sig i den tvåsamheten. Visst luktade åsnorna inte gott men det gjorde inget. När stoet eller fölet lät var det inte ett vackert ljud.
Däremot var folkets jubelrop både starkt och vackert. Jag möttes av så många Hosianna! De var så många som välkomnade mig. Kändes som att hela stan var där; män, kvinnor, barn, gamla. En del kände jag igen. Många var nya ansikten för mig.
Jag mötte dem i ögonhöjd tack vare åsnans höjd. Jag såg deras ögon, deras ansikten. Att de även såg mig, bekräftade mig och välkomnade mig; det var jag inte beredd på. Ropen, glädjen, respekten, vördnaden berörde mig. Men mest berörd blev jag av ögonhöjden. Och mina ben släpade nästan i marken där deras mantlar och kvistar låg.
Varje steg var medvetet. Jag visste vart jag var på väg. Så länge jag kunde minnas, hade jag vetat. Ändå har jag kunnat vara med och forma och göra det hela på mitt sätt. Alla detaljer var ju inte bestämda.
Det är länge sedan nu. Ni har firat mig i över 2000 år. Berättat om mig, gestaltat mig, sjungit om och för mig, talat med mig, bett till och tillsammans med mig. Dag och natt. I med- och motvind. I glädje och sorg. I slott och koja. I grupp och enskilt.
Jag ser ofta tillbaka på min egen tid på jorden. Jag lämnade ju inte helt och hållet. En del av mig är kvar och har varit det hela tiden. På mitt eget sätt igen. Du kan ana. Du kan ana mig när du möter någon i ögonhöjd. Du kan förnimma mig när ett barn föds, vare sig det är en som bli flykting som jag eller inte. Du kan ana min hunger när du ser en människa som inte fått sitt dagliga bröd. Du kan känna saltet av mina tårar när du själv gråter. Gråten är min när du gråter
När någon vänder sitt ansikte till dig kan du ana att det är så Gud gör. När du sjunger Hosianna, då vet jag att du anar något om vem jag är.
ag är den som kommer i ögonhöjd. Jag gjorde det då. Och jag har fortsatt hela tiden. Det är en del av poängen med att vara den jag är. För jag vill att du ska kunna känna igen mig. Känna igen mig i din ögonhöjd.
Ord formade av pastor Anna Ljung
Predikan Första Advent 2016

Guds gästvänlighet (oktober 2016)

Vi är mitt i hösten.
En årstid då naturen inbjuder oss att upptäcka en gudagiven färgrikedom.
Hösten är också naturens viloperiod.
Samtidigt blåser höstvindar och ofta faller regn.
Vi är mitt i hösten.
En årstid vi som församling också får inbjuda till en mångfald av mötesplatser.
Stunder för vila, stillhet och reflektion.
Samtidigt kan friska vindar ge nya perspektiv på församlingens liv och arbete.
Sedan länge finns i församlingen längtan att vara en ännu mera öppen kyrka än det vi redan är.
En kyrka med synligt öppna kyrkdörrar, välkomnande famnar, öppenhet för nya människor som söker vår gemenskap och som vill bidra med engagemang och idéer.
En längtan möter en annan, eller snarare flera.
Dessa kommer som en välsignelse, inte en börda.
Och vi kan tacka Gud!
Nu under hösten har vi nämligen börjat det vi kallar Öppen Kyrka på tisdagar kl. 13-15 och torsdagar kl. 9-12.
Vid varje tillfälle hittills har människor kommit in för att fika, prata och ställa en fråga eller två.
Och kommit med förslag på nya verksamheter i Tjelvarkyrkan.
Förslag som kan ge nytt liv, nytt engagemang och nya upptäcker om Guds gästvänlighet.
Glädjande nog är det många som vill hjälpa till som värdar i Öppen Kyrka.
Vill du också vara med som värd eller bara komma och fika är du alltid varmt välkommen!
Välkommen till kyrkan för att ana mer om Guds gästvänlighet!

Anna Ljung, pastor

Att se och bekräfta varandra (april 2016)

För ett år sedan fick jag den stora glädjen att börja jobba som pastor i Visby missionsförsamling, Tjelvarkyrkan! Efter att ha fått växa upp i församlingen växte även en vilja att få vara pastor här någon gång i livet; längtan blev besvarad för ett år sedan.
Året har varit innehållsrikt då jag fått lyssna och känna in både det som sker och det som inte. Jag har fått träffa väldigt många fina människor i kyrkans mångfald av mötesplaster. Eftersom jag tycker om hembesök har möten och samtal också fått tid och plats hemma hos medlemmar och församlingens vänner. Det har varit fint att i olika sammanhang möta många barn, ungdomar, människor mitt i livet och pensionärer. Jag har mött dels glad och pigga, dels ensamma och sjuka.
Under detta första år har jag försökt vara med på så många samlingar och möten som möjligt vilket gett mig inblick i församlingens liv och arbete. Allt har gett mig möjligheten att fundera, reflekterat och be. En uppenbar insikt är att vi är en fantastisk församling med en vacker och rymlig kyrka i vilken vi hela tiden skapar nya mötesplatser för människor, inte minst genom sång och musik nu under våren. Väldigt många kommer till Tjelvarkyrkans olika mötesplatser vilken är en livfull glädje.
I förnyelsens ljus behöver vi även förnya möjligheterna för varje människa att få fortsätta vara sig själv, hitta trygghet, känna sig sedd, bekräftad och behövd. Att möta varandra där man befinner sig i livet. Min nya goda kollega Sara och jag är övertygade om att alla människor behövs och är viktiga för varandra.
Låt oss därför vara öppna för varandra och andra.
Låt oss göra som Gud; vända vårt ansikte till varandra och ge varandra friden att vara oss själva.
Låt oss säga som Gud; alla är välkomna till Tjelvarkyrkan!

Anna Ljung, pastor

Varmt välkomna! (feb 2016)

Med glädje och hopp skapar vi nu några nya mötesplaster! Vår nya ungdomsledare med inriktning på musik Sara Boström, kommer tillsammans med olika personer ansvarar för barnkören Strözzel, musiklekis under namnet ”Bim Bom Bam” och musikverkstad under namnet ”Musik ihop”. Eftersom Sara arbetar inom det som är Equmeniakyrkan i Visby - både Tjelvarkyrkan och Vårdklockans kyrka - kommer Strözzel och musiklekis vara i Tjelvarkyrkan och musikverkstaden i Vårdklockans kyrka. Mötesplatserna vänder sig till både bofasta och till asylsökande, flyktingar och ensamkommande flyktingbarn. Arbetet kommer att omfamnas av sång & musik, glädje & värme, integration & välkomnande.

Vi är också tacksamma att sedan nyår inom ramen för fas-3 få hjälp av Jan-Ove ”Janne” Vestman med praktiskt och välkomnande arbete i kyrkan. Janne finns även i Vårdklockan.

Vi har glädjen att ha många duktiga sångare, musiker och talare i våra mötesplatser inte minst i vårt gudstjänstliv. Mångfalden berikar oss med nya infallsvinklar och perspektiv. Många av våra gudstjänster följer kyrkoåret och vi firar även temagudstjänster.

Vårt samarbete med Vårdklockans församling fortsätter att skapa glädje, fördjupning och nytänkande. Vi firar tillsammansgudstjänst andra och fjärde söndagen i månaden. Under påsken möts vi i Vårdklockans kyrka på långfredagen och i Tjelvarkyrkan på påskdagen. Utifrån musikverkstadens skapande och med koppling till andra medarbetare inom Equmeniakyrkan Gotland får vi fira gudstjänst med en yngre ton fjärde söndagskvällen i månaden i Vårdklockans kyrka.

Sinnesrogudstjänsterna fortsätter att vara en öppen och viktig mötesplats i vårt mänskliga sökande efter sinnesro och frid. Gemenskapen välkomnar dig som redan har funnit sinnesro och dig som fortfarande söker.

I ljuset av våra vänner i Impfondo har vi Impfondofest en lördagskväll i februari. Tack vare några afrikanska kvinnor dukas en smakrik buffé upp, en grupp afrikanska tjejer framför en dansuppvisning och vi får bilder och berättelser från Impfondo. Eftersom vår församling har ett par vänner med rötter i Burundi inbjuder vi i mars även till en temakväll om Burundi. På världsböndagen får vi med hjälp av en gudstjänstordning skapad av kvinnor på Kuba fira ekumenisk gudstjänst i Pingstkyrkan med temat ”Ta emot barnen – ta emot mig”.

Tack vare våra husmödrar, jourgrupperna, kyrkvärdarna, ljudgruppen, syföreningen, fastighetsrådet, programrådet, besöksgruppen, församlingsstyrelsen och många andra grupper fortsätter vi vårt viktiga liv och arbete som församling. Vi möts till årsmöte en söndag i februari då vi får se tillbaka på förra året och blicka framåt med nya visioner och hopp. Tillsammans skapar vi årets mötesplatser, förhållningssätt och öppna famnar för alla möjliga människor som söker en gemenskap där man får vara som man är. Vi är varmt glada att vi nyligen fått hälsa två ungdomar välkomna som församlingsmedlemmar och snart ska få välkomna minst två nya vänner.

Varmt välkommen till församlingens mångfald av mötesplatser! Välkommen som den du är! Har du inte möjlighet att komma men gärna vill ha hembesök, välkommen att höra av dig till mig som pastor så kommer jag gärna hem till dig. Jag tycker om att hälsa på och under en liten fika lyssna till det just du har att berätta. Guds välsignelse!

Anna Ljung, Pastor

Jesus & barnen året runt! (dec 2015)

Advent inbjuder oss att i väntans tid förbereda oss.
Förbereda oss på olika nivåer.
Att lägga tid på det som ger glädje och värme.
Att le till en okänd istället för att vända bort blicken.
Att välja in relationer istället för att städa på ytan.
Att välkoma en ny vän till julbordet istället för att välja bekvämligheten.

Adventsljusen lyser upp vår väg fram till jul.
Julen inbjuder oss att fira ett skyddslöst nyfött barn.
Ett barn vars föräldrar hade färdats långt.
Pappan till fots och mamman på enkelhetens åsna.
När de kom fram möttes de inte av öppna famnar.
Barnet föddes inte i trygghet utan tvingades fly inom kort.
Och blev en flykting.
Men slapp vara ensamkommande.

Vi inbjuds att fira det lilla gossebarnet.
Dessutom att upptäcka gossebarnet i andra barn.
Och inuti vuxna.

Vi kan inte behålla vår värdighet om vi firar Jesusbarnet enbart under julen.
För att behålla perspektiven behöver vi se och höra just barnen årets alla dagar.
Detta i respekt för både Jesus själv och barnen.
Och alla vi vuxna som en gång var barn.

Se och lyssna till barnen i vår närhet.
Barnen som levt och även nu lever en del av sina liv i vår kyrka.
Barnen som önskar få en plats i vår gemenskap, våra gudstjänster, vårt liv & arbete.

Barnen är inte främst framtiden.
De är nu; här och nu!
De är dessutom våra ledstjärnor och förebilder,
såsom gossebarnet beskrev barnen när han själv blivit vuxen.

Anna Ljung, Pastor

Höstens erbjudande! (okt 2015)

Hösten erbjuder oss en mångfald av praktfulla färger. För skolbarnen erbjuder den start i en ny klass. Naturen i sig förbereder sig för vila. På liknande sätt vi vill som församling i höst erbjuda en mångfald av mötesplatser, start på något nytt och mitt i allt; möjligheter att även vila.

Vi skapar nya former för livet i Tjelvarkyrkan, nu utan domkyrkoförsamlingen. Parallellt med det gläds vi varmt över vår fördjupade gemenskap med Vårdklockans församling med vilka vi firar tillsammansgudstjänst andra och fjärde söndagen i månaden i våra två olika kyrkor. Tjelvarkyrkan fortsätter bjuda in till sinnesrogudstjänst fjärde torsdagen i månaden.

Mitt i hösten firar vi tacksägelsegudstjänst då vår barn- och ungdomsförening equmenia står i centrum. Gudstjänsten ger oss möjligheten att be speciellt för vårt arbete tillsammans med och för barn och ungdomar. Vi mår bra av att hålla bönen levande inom oss för att upptäcka vad vårt hjärta längtar efter och vilka vägar vi som församling och ungdomsförening ska gå vandra på. Vi får under tacksägelse-gudstjänsten även säga tack till vår ungdomsledare Jenny Hermansson när hon går vidare till nya äventyr. Två söndag kvällar bjuder vi in till gudstjänst med ungdomsinriktning under namnet Puls i Vårdklockans kyrka.

Vi kommer att få njuta av mycket sång och musik under hösten. Tillfällen att kanske bara sitta och lyssna för att finna vila i musikens skönhet. I början av oktober får vi besök av Hemse missionskyrkas kör och Sanda & Klinte kyrkokör som bjuder på sånger av Artur Eriksson. I mitten av oktober blir det stor körhelg med Karin Eklund som avslutas med en musikgudstjänst. En kväll i oktober bjuder elever från Wisbygymnasiets musikestetiska program oss på en livfull gospelkonsert. Tjelvarkören fortsätter öva varje tisdag kväll under Sara Boströms ledning men bara året ut vilket innebär att vi innan dess behöver hitta en ny körledare. Har du förslag, hör gärna av dig till någon i kören, styrelsen eller mig. Tjelvarkören sjunger i gudstjänsten på allhelgonadagen och första advent. I mitten av november sjunger Vårdklockans kör i vår kyrka. Varannan måndag kväll fylls vår kyrka då olika gäster bjuder på berättelser och musik under namnet ”Så låter min musik”, en verksamhet som vi hoppas fortsätter sitt liv i Tjelvarkyrkan framöver.

Varje onsdag möts några trogna för symöte och varannan onsdag möts andra trogna för att ta hand om vår kyrkas utomhusmiljö. Varje vecka finns det trogna som städar, kokar kaffe, förbereder olika måltider och mycket mer. Dessa trogna är hörnstenar i församlingens liv och arbete.

Vi vill vara en församling som välkomnar alla; du som har kommit till kyrkan sedan du var liten, du som besöker då och då och du som kommer för allra första gången. Alla är lika varmt välkomna!

Anna Ljung, Pastor

Hämta pdf-läsare här

Arkiv

2011 nr 1 mar-maj
2011 nr 2 juni-aug
2011 nr 3 sep-nov
2011 nr 4 dec-feb
2012 nr 1 mar-maj
2012 nr 2 juni-aug
2012 nr 3 sep-nov
2012 nr 4 dec-feb
2013 nr 1 mar-maj
2013 nr 2 juni-aug2015 nr 1 sep